Seite wählen
  1. Interviews & Porträts
  2. Österrike: ”Tack för debatten, Conchita”

Interview im finnischen Fernsehen YLE

Österrike: ”Tack för debatten, Conchita”

Veröffentlicht am 22. Mai 2015
Auch das Interesse ausländischer Medien an der Situation in Österreich und daran, wie sie sich durch Conchitas ESC-Sieg in Kopenhagen eventuell verändert hat, war beim ESC in Wien groß. Ich gab dazu nicht nur dem ZDF und dem niederländischen öffentlich-rechtlichen Radio VPRO, sondern auch Yleisradio (YLE), dem öffentlich-rechtlichen Rundfunk Finnlands, für sein schwedischsprachiges Programm ein Interview.

Fjolårets seger i Eurovisionsschlagerfestivalen har gjort Österrike gott. Det anser man åtminstone bland en stor del av de homosexuella i landet. Könsidentitet och sexuell läggning är teman som under det gångna året har diskuterats om och om igen. Och det tack vare en person.

Det har gått ett år sedan Conchita Wurst fixade hem segern för Österrike. I hemlandet verkar hon vara precis lika populär som efter segern, ja kanske till och med ännu lite mer populär.

Då man under de här dagarna vandrar omkring i Wien kan man inte undgå henne. Hon finns överallt. På löpsedlarna, i reklamen, som röst på tunnelbanan.

– Till en början tänkte jag att för guds skull. Folk kommer att reta upp sig om det här aldrig tar slut, men nu verkar det i stället som om de flesta tydligen inte kan få nog av Conchita, säger Kurt Krickler som är generalsekreterare för de homosexuellas intresseorganisation HOSI i Wien.

– Hon är äkta, hon är sympatisk, hon är avväpnande, hon tänker på hur hon presenterar sig, samtidigt som hon också är utrustad med en rejäl portion självironi. Jag tror det är därför vi österrikare gillar Conchita Wurst.

 

En lång kamp

Kurt Krickler är själv en stor vän av Eurovisionsschlagerfestivalen och han uppskattar stort vad Conchita har gjort för de homosexuellas situation i Österrike.

– Hon har framför allt satt igång en diskussion som kretsar kring sexuell läggning, kring könsidentitet och framförallt kring en respekt för andra mänskor, respekt för dem som är lite annorlunda.

Under det gångna året har de här sakerna diskuterats överallt, i medierna, inom politiken, i skolorna.

– Det är svårt att säga om österrikarna nu är mer toleranta än tidigare, det är ju en sak som inte riktigt går att mäta. Jag tror i alla fall att många nu tar hela det här temat med en större ro och det är förstås bra för framtiden.

– Vi har fått kämpa hårt för våra rättigheter och Österrike har länge varit minst ett steg efter andra länder. Nu börjar vi ändå vara på samma nivå som stora delar av resten av Europa och vad gäller den samhälleliga acceptansen har Conchita nu hjälpt oss ett gott stycke på vägen, säger Krickler.

 

Delade åsikter om äktenskapslag

I Österrike har de homosexuella rätt till registrerat partnerskap. Om man dessutom ska ha rätt till adoption är något som har diskuterats intensivt också under det gångna året, likaså om Österrike ska få en jämlik äktenskapslag. Det handlar ändå om en lag som alla homosexuella inte ens vill ha.

– Vi är lite oense på den här punkten. Österrike har i dagens läge en mycket konservativ äktenskapslagstiftning, med stränga regler för till exempel skilsmässor. Det är många som säger att det här är en heteronorm de inte vill följa.

– Inom HOSI Wien anser vi i alla fall att det handlar om ytterligare ett steg mot mindre diskriminering och mer rättvisa. Men vi ser också helst att hela äktenskapslagstiftningen samtidigt skulle ses över och moderniseras, säger Krickler.

 

På nytt i Wien

Under de här dagarna ägnar generalsekreteraren för HOSI ändå inte värst mycket tid åt att fundera på österrikisk äktenskapsjuridik. Nu kretsar tankarna främst kring Eurovisionen och finalen på lördag.

– Jag tror inte att Österrike har några chanser den här gången, men jag hoppas på Australien. Om Australien vinner får vi kanske ordna tävlingen här i Wien också nästa år.

Och i så fall skulle väl det mesta igen kretsa kring Conchita Wurst.

– Som jag redan sade, många österrikare verkar vara galna i henne och för min del får det gärna fortsätta hur länge som helst, skrattar Kurt Krickler.

 

Link zum Original-Beitrag: https://svenska.yle.fi/artikel/2015/05/22/osterrike-tack-debatten-conchita